Har testat att göra egen mozzarella. Det var roligt och blev gott.

3 liter ekologisk gammaldags mjölk
3/4 tsk citronsyra
2 tsk ostlöpe
1/2 liter vatten
2 msk salt per liter vassle
Värm mjölken till 13 grader. Tillsätt citronsyran utspädd i lite vatten. Rör och värm till 31 grader.

Tillsätt ostlöpen. Fortsätt röra och värm till 42 grader. Massan har nu blivit gryning. Ställ kastrullen åt sidan en timme.

Skär den stelanade ostmassan i bitar kastrullen. Sila av vasslen (spara). Lägg ostmassan på en skärbräda och skär den i skivor. Lägg skivorna i en bunke.

Värm vasslen med vatten och salt till 85 grader. Häll den varma vätskan över ostmassan. Använd handskar och massera ostmassan till en klump under ytan. Dra ut den och vik några gånger.

Forma små bollar och lägg i kallt vatten.

Förvarade mozzarellan i en lag gjord av vassle, vatten och salt.


experiment,
mozzarella,
Kommentera